Cases
Her på siden kan du se gode cases og ideer til projekter fra de forskellige geodata-samarbejder.
Fra SDFE skråfoto til ortomosaik og 3D modeller
De skråfotos som SDFE har optaget siden 2017, er af en sådan kvalitet at de kan bruges til at lave både ortofotos og 3D modeller. Ved at hente billeder og metadata, om position og orientering, er det muligt at bruge et fotogrammetriprogram til at sætte billederne sammen til de to produkter.
Oversvømmelsesanalyse ved brug af Radar-satellit Sentinel 1
Satellitkortlægning af oversvømmelser kan være en stor hjælp i forskellige sammenhænge og ikke mindst til validering af hydrauliske modeller. Almindeligvis bruges satellitter som optager lys i kortere bølgelængder fra det synlige lyst til den termiske udstråling. Begrænsningen i disse satellitter er blot at de optager det sollys som reflekteres af jorden. Det betyder at der ikke kan tages billeder i mørke og at hvis der er skyer over det interessante område er det dem der kommer på billedet. Med Sentinel 1 bruges radar. Det betyder at der kan tages billeder selvom der er overskyet samt om natten. Det medfører et langt mere stabilt datasæt at arbejde med samt en kortere gentagelses periode.
CVR-flyt til kommunerne – prøv det og giv feed back!
CVR-flyt giver mulighed for monitorering af ændringer i den kommunale virksomhedsdemografi
Let 3D bymodel med punktsky og arcgis PRO
I Skanderborg kommune har vi, med udgangspunkt i punktskyen fra kortforsyningen, lavet en 3D bymodel for hele kommunen. Modellen skal bruges til dels at lave skyggeanalyser i bymiljøet og dels visualiseringer af nye byggeprojekters påvirkning af det eksisterende bylandskab. By modellen er lavet med standardværktøjer i Arcgis pro. Det er fremadrettet meningen at bymodellen skal opdateres løbene både på baggrund af nye punktsky data, dronedata og arkitektbiddrag.
Droner til intelligent naturovervågning og automatisk registrering af naturtyper
Droner giver fantastiske muligheder i forbindelse med dataindsamling. Der er stort potentiale i at få dataindsamlingen og dataanalyserne automatiseret, hvilket dog ikke er en simpel øvelse. Geo Fyn og ejerkommunerne har derfor valgt at indgå i et fyrtårsprojekt under Syddansk Universitet omhandlende brugen af droner til intelligent naturovervågning og automatisk registrering af naturtyper.